woensdag 31 december 2014

We kropen in de pen ...

Verslag door de leerlingen van de oorlogsdag en de fietstocht naar sporen uit de WOI.

1.In Flanders Fields 
“In Flanders Fields”, dat is een heel groot museum in Ieper. Je kunt alles van de oorlog  herdenken en een hele boel nieuwe dingen te beluisteren . We hebben in het begin een armbandje gekregen . Met je armbandje moest je op een groen dingetje scannen . Daarmee  kun je lezen en ook beluisteren enz… Op een heel groot scherm kon je mensen hun verhaal horen  die er in de oorlog ook waren . In het begin zag je een overzicht waar ze gevochten hebben . Daarnaast  kon je je eigen achternaam eens gaan opzoeken of dat je overgrootvader verminkt was in de oorlog meedeed . Je zag ook mensen die verminkt zijn  .Dan zag je ook mensen die overleden zijn en ze hebben hen op een stoel gezet om foto’s te trekken om hen zo te identificeren.      (Janne)

Het Flanders Fields museum is een museum over WO1. WO1 is de afkorting van Wereldoorlog 1. Als je daar naartoe gaat moet je een bandje kopen. Met dat bandje kan je van alles doen zoals: informatie opzoeken, stukjes tekst lezen, foto s en filmpjes bekijken en zelfs kijken of er familie van jou meegevochten heeft. Het museum was heel indrukwekkend.    (Sofie)

We waren op uitstap naar Flanders Fields museum .Het was heel leuk. We hebben het plateau gezien hoe de Yzer overstroomde. Bij de ingang moesten we onze naam inloggen  en dan kwam dat in ons bandje.Er was ook een filmpje van een meneer die aan het zoeken was achter spullen van wo1.(Robbe)

2.Uitstap naar Menenpoort
Wij zijn naar de Menenpoort geweest en we hebben  daar uitleg gehad over de Menenpoort .             Er staan daar 55000 namen van gesneuvelde soldaten die niet terug zijn gevonden . Ze hebben ook de Menenpoort naast de Menenpoort in het klein gezet.   Het gebouw is door de Britten gemaakt en staat in Ieper. (Julie)         

De Menenpoort is een groot kerkhof zonder lichamen. Daar vind je allemaal vermiste soldaten. Er zijn 55000 vermiste soldaten. De vermiste soldaten zouden nu nog ergens  onder de grond moeten  liggen . Als je nu huizen wil bouwen en je gaat graven dan zal je daar dingen van de oorlog terug vinden. Maar wel waar er oorlog was. Je zou ook misschien een lichaam vinden of bommen.. (Younes)

3.Uitstap naar de Yzertoren
In Diksmuide staat de Yzertoren en daar zijn wij naartoe geweest. De Yzertoren heeft 22 verdiepingen! We zijn eerst met de lift naar helemaal boven geweest. Daar van boven had je een prachtig uitzicht. Op de leuning stonden er een hele boel namen van steden en daarbij hoeveel kilometer ver die stad dan lag van de Yzertoren. Daarna gingen we met de trap. In elke verdieping was er wel iets te doen. We hebben in sommige verdiepingen een filmpje te zien gekregen waar we zagen hoe het er aan toeging in de Eerste Wereldoorlog. We hebben ook door een houten tunnel gewandeld zo dat je kon voelen hoe het was in die ondergrondse gangen met harde bedden en hoge trappen van in die tijd. Het was er heel leuk en we hebben er veel bijgeleerd. (Lise)

De oude ijzertoren is kapot gegaan in de oorlog .Uit al die stenen die overbleven hebben ze de PAX-poort gemaakt .De nieuwe ijzertoren is 85meter. Het is een mooie monument. Er staat helemaal van boven AVVVVK. Dat betekent Alles Voor Vlaanderen Vlaanderen Voor Kristus. De Yzertoren ligt in Diksmuide . Er zijn ook liften ,  het is prachtig. (Yasmine)

Ik ben naar de IJzertoren geweest .We zijn op het dak geweest . En we moesten dan op het dak Ieper hoeveel Km het van de IJzertoren was en we zijn dan met de lift naar beneden geweest . En dan zijn we het museum rond geweest en daar naar een animatiefilm gekeken (Sami).

4.De dodengangen
We zijn met de klas op uitstap geweest . Als laatste de Dodengangen . Daar ga ik nu een verslag over schrijven. We zaten  in   de bus op weg naar de Dodengangen. We kwamen toe en er zei een meneer dat we moesten stil zijn en rustig . Toen gingen we naar boven , we hadden wel veel te weinig tijd  dus  gingen we  direct naar buiten. Het was heel mooi, het was op trappen en op en neer .Er lagen  overal plassen, je kon er niet naast kijken.  (Jarne)

Wij zijn dinsdag 4 november naar de Dodengangen geweest .Dan kon je zien hoe de soldaten moesten leven en slapen. Het was daar heel modderig om te stappen maar in  de oorlog was het veel erger. Aan de overkant zag je de loopgraven van de Duitsers. Als het avond werd kon er een Belg altijd de sluis openzetten. Op Kerst kwamen ze samen om te voetballen ze zongen liedjes ,ze begroeven de doden  en ze ruilden van voorwerpen. Maar dat mocht niet en er werd weer gevochten, 4 jaar lang tot 1918 toen de Duitsers zich overgaven. En er werd gefeest in België. (Lucas)

Ik ben naar de Dodengangen geweest .Er was daar veel modder en plassen.
De Dodengangen zijn hetzelfde als loopgraven, alleen in de Dodengangen waren het meest mensen gesneuveld. Er was ook een muizenval tegen de Duitsers.
De Belgen wisten dat de Duitsers naar de muizenval gingen gaan.
Er waren ook veel schuilplaatsen voor de Belgen. De loopgraven waren net als een doolhof, je kon er makkelijk in verdwalen.(Andrej)

5. Uitstap naar het Brits kerkhof in Harelbeke
We zijn naar het Britse kerkhof gefietst waar er Engelse en  Britse soldaten begraven zijn. Er zijn meer dan twintigduizend doden begraven onder het gras. We moesten naar 2 mannen zoeken en een liedje zingen. In het midden is er  een groot standbeeld met een zwaard erop.(Van Viet)

We zijn naar het Brits kerkhof geweest naast het politiekantoor . Er liggen iets in de 20000 soldaten maar geen uit België . Je moest in een groepje van 2 een soldaat zoeken . Je kon in een boekje kijken waar hij lag . Er lag ook nog een ander boekje en daarin hebben mensen iets in geschreven voor een soldaat . Daar bij die soldaat die we moesten zoeken hebben we een lied gezongen . (Bram)

6.Standbeeld op het marktplein
Het is een standbeeld dat staat op  de grote markt in Harelbeke en komt uit de eerste wereldoorlog . Er staat een muur achter met verschillende onderverdelingen. Onder andere gesneuvelden, er staan ook namen aan de zij. Er rechtover was het stamcafé van de Duitsers. Dat café moest extra lang openblijven speciaal voor de Duitsers. Ze vierden er kerst, Nieuwjaar,…….Daar waren ze het best in. Het versieren van die dagen, het was prachtig. En met Nieuwjaar staken ze vuurwerk aan .Eigenlijk hebben wij die gewoonte overgenomen. (Julien) 

7.Dexia
We zijn naar de Dexia geweest en dat was een plaats waar de Duitsers te samen kwamen om dingen af te spreken. Hoe ze aanslagen gingen doen enz. Ze hadden het in beslag genomen. Dat was een groot gebouw en de Dexia ligt aan de brug om naar Hulste te gaan (Jorn)

8.Monument in Bavikhove
We zijn met de fiets naar een kapelletje geweest in Bavikhove. In de Eerste Wereldoorlog was er ook een luchthaven bij. Er stond een boom achter het kapelletje maar die mocht toen niet weg omdat het een aanwijzingspunt was voor de piloten zodat ze wisten waar ze moesten zijn. (Zoë)

We zijn  naar het kappelletje in Bavikhove  geweest met de fiets. Meester Bruno  heeft  uitleg gegeven. We zijn er niet in geweest . Er lag in het kapelletje een grote bom voor de herdenking. (Noah)        

  9.Uitstap naar het  standbeeld ‘New Foundlanders’
We zijn met 5loa en 6loa naar het standbeeld ‘ New Foundlanders’  geweest. Het  standbeeld is een hert en het staat in Kortrijk . Het staat niet juist , hij staat fout. Normaal moet het  aan de linkerkant staan terwijl het  aan de rechterkant staat. Het  standbeeld is een heel groot  hert die op grote stenen staat . Het  is  heel lang en staat ook heel hoog. (Houda)

*Iedereen schreef dus een kort verslag. Voor Ben Lahbib was dit nog wat moeilijk, dus liet ik hem zichzelf even kort voorstellen in het Nederlands. Imany was er toen nog niet bij, ook hij stelt zich in bovenstaand bericht kort aan jullie voor. Op die manier komt iedereen kort aan het woord.










































Geen opmerkingen:

Een reactie posten